pr & social media adviesbureau

blog

iFreedom: Vrijheid van Meningsuiting op het internet

iFreedom: Vrijheid van Meningsuiting op het internet

Met het volledige Google-team woonden we gisterenavond de kickoff van de tweedaagse conferentie voor Vrijheids van Menigsuiting bij. Dit Big Tent Event deed zijn naam eer aan en presenteerde een line-up van sprekers waar we U tegen zeggen: Secretary of State Hillary Clinton, executive chairman Google Eric Schmidt, de Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en zijn Zweedse collega Carl Bildt. Tal van politici uit andere landen, een kleine 100 journalisten, nationaal en internationaal van CNN en NY Times tot NOS en RTL kwamen naar de Big Tent om naar hen te luisteren en met elkaar te spreken over de Vrijheid van Meningsuiting op het internet.


Dat dit uiterst urgent is, bewijzen de verhalen van de Thaise Chiranuch Premchaiporn (Jiew) en Marokkaanse Tarik Nesh-Nash. Onder leiding van moderater Joris Luyendijk vertelde Jiew dat zij mogelijk twintig jaar de cel in moet, vanwege reacties die anderen op haar website Prachatai postten. In de korte tijd die ik gisteren met haar heb doorgebracht ben ik zeer onder de indruk geraakt van haar wilskracht. Ondanks de intimidaties en de constante onzekerheid waarin ze verkeert, blijft ze zo normaal mogelijk doorleven en zeer bescheiden. Volgens Jiew zijn er voorbeelden te over van medebloggers en dissidenten die het nog veel slechter hebben dan zij. "Voor hen sta ik hier". Ook social entrepreneur Tarik maakt zich hard voor anderen, vertelt hij tegen de NOS.

Hillary Clinton gaf in haar speech onder meer aan dat het een zaak is van politici, bedrijven en de maatschappij om het recht op internet te beschermen. (IT)-Bedrijven moeten niet wachten op regels vanuit de politiek, dat duurt volgens haar te lang. Ook minister Rosenthal benoemde de verantwoordelijkheid van bedrijven, met name in de IT-sector, en riep hen op geen afluistertechnieken of andere spionage-apparatuur te leveren aan landen waar burgers vervolgd worden wanneer ze zich kritisch uitten op het internet tegenover de regering.

Eric Schmidt nam de inleiding en de Q&A na afloop voor zijn rekening en nodigde Eurocommissaris Neelie Kroes uit voor een toelichting over hoe zij zich hard maakt voor het recht op internet in de Europese Unie.

Al deze grote namen, bijeengebracht door het ministerie van Buitenlandse Zaken en Google, genereerden een hoop media-aandacht online en offline, in binnenland én buitenland.

Ook de sociale media werden stevig ingezet. De aanwezigen deden verslag via o.a. Twitter, deze tweets zijn te lezen via de hashtags #bigtent, #bigtentevent en #ifreedom. Daags voor de conferentie riep Rosenthal op om de Facebook-pagina van iFreedom te steunen en de online petitie te tekenen voor de vrijlating van zes bloggers die de gevangenis wachten, waaronder Jiew. Wat mij betreft een ultiem teken om je stem te laten horen, omdat wij het hier in Nederland kunnen. Waar wachten jullie nog op?

 

 

 

Klik hier voor een foto-impressie.

Tags: event, google, whizpr

Reageer

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond