pr & social media adviesbureau

blog

Internetmaffia

Internetmaffia

De afgelopen dagen houdt mij één ding bezig: moet ik mijn zoontje van 15 maanden nu wel of niet laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep? Mijn eerste reactie is eigenlijk: sowieso  doen! Ik wil het risico niet nemen en de overheid adviseert mij notabene dat ik mijn kind moet laten inenten. Waarom zou ik als leek dan eigenwijs gaan lopen doen? Maar tegelijkertijd lees ik op het internet over mogelijke bijwerkingen van het vaccin. En zijn er ook heel wat mensen in mijn omgeving die ik als intelligent en nuchter beschouw, die nu serieus vertellen dat ze niet zeker weten of hun kind wel laten inenten omdat ze het niet vertrouwen. Ik ben zeer benieuwd wat de overheid gaat doen om deze angst bij mensen weg te halen. Of lukt het deze internetmaffia die iedereen probeert te overtuigen dat het vaccin giftig is, nu weer een vaccinatieprogramma van de overheid om zeep te helpen?

Waarom nemen mensen deze geruchten zo serieus? Als je het internet afspeurt over de schadelijke gevolgen van mobiele telefoons, dan vind je ook tal van redenen om je mobieltje de deur uit te doen. Maar wie verbiedt zijn kind om een mobiele telefoon te gebruiken? En wat dacht je van de bijsluiters van reguliere medicijnen? In de bijsluiter van ieder medicijn staan de meest gruwelijke bijwerkingen, maar ook dat weerhoudt ons niet ervan ze te gebruiken. De Mexicaanse griep speelt nu al maanden in de media en alles wat hiermee te maken heeft, wordt onder een vergrootglas gelegd. Als je van zoveel kanten hoort over eventuele bijwerkingen, dan zal het wel waar zijn, toch?

Ik twijfelde in eerste instantie ook, doordat verschillende media berichtten over waarschuwingen van de World Health Organization over ‘ernstige’ bijwerkingen van het vaccin tegen de Mexicaanse griep. Maar als je doorklikt naar de oorspronkelijke bron lees je dat zij in eerste instantie melden dat de bijwerkingen niet verschillen van vaccins tegen de reguliere seizoensgriep. Maar dat nieuws wordt niet overgenomen. Ook waarschuwen zij niet voor ernstige gevolgen. Nee, ze adviseren landen enkel om heftige bijwerkingen te rapporteren, mochten deze optreden. Hoe scheef is deze berichtgeving?

Deze zaak biedt ons als communicatieprofessionals in elk geval weer een interessante kijk op de rol van de media bij het zaaien van onrust. Eerlijk gezegd, ik weet ook niet honderd procent zeker of ik de juiste beslissing neem door mijn kind wel te laten vaccineren. Maar als ik altijd alle risico’s zou uitsluiten, dan zou ik mijn kind ook geen paracetamol meer moeten geven. Een beetje vertrouwen in de wetenschap of de overheid is hier toch niet misplaatst?

Reageer

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond